Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Хонконг

Офшорна зона ХонконгХонконг е част от Китайската народна република със статут на „специален административен район“. Разположен е в югоизточната част на Китай, на брега на Южнокитайско море. Включва остров Хонконг (или Сянган), полуостров Коулун (Дзюлун) и 235 крайбрежни малки острова. В средата на 19-ти век Хонконг е отстъпен на Великобритания в резултат на военните действия по време на англо-китайската война. За сравнително краткия период на британско управление, продължило с няколкогодишно прекъсване по време на Втората световна война до 1997 г., Хонконг става една от най-успешните колонии на Великобритания и се превръща в най-големия финансов център на Азия. На 1 юли 1997 г. Хонконг е върнат на Китай в качеството си на свободен административен район.

Икономиката на региона е изцяло пазарно ориентирана, с ниско данъчно облагане и минимизирана намеса от страна на държавата (от 1980 г. правителството играе пасивна роля в рамките на официалната политика за позитивна ненамеса). От момента на появата на Индекса на икономическата свобода през 1995 г. Хонконг за 20 поредни години заема първото място в класацията. Един от водещите в света международни финансови центрове, специалният административен район е определен като най-привлекателната бизнес среда в Югоизточна Азия по отношение на привличането на преки чуждестранни инвестиции. Част от преимуществата на Хонконг в тази посока са изключително улеснената процедура за регистрация на офшорни дружества, чиято ефективност е гарантирана и от ниските нива на корупция, благоприятното данъчно облагане, устойчивото управление на финансите, както и относително ниските разходи за труд. 

  • Площ: 1104 кв. км (общо суша и акватория)
  • Население: 7 182 724 души ( по данни от 2013 г.)
  • Официален език: китайски, английски
  • Национална валута: Хонконгски долар

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове