Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Гибралтар

Гибралтар се намира в най-крайната югозападна част на Европа и е териториално владение на Великобритания. Разположена на входа на Средиземно море, тази съвсем малка по размер и лишена от природни ресурси територия играе значителна роля за международната търговия в региона. Поради стратегическата си географска позиция Гибралтар през последните няколко века е повод за териториални спорове между Великобритания и Испания. В резултат на редица преговори, проведени в периода 1997 г. - 2002 г. през септември 2006 г. е подписано тристранно споразумение между Великобритания, Испания и Гибралтар, което значително подобрява икономическите взаимоотношения на страните.

Икономиката на Гибралтар е изградена основно на базата на търговията (морския транспорт и складиране на товари са водещи), туризма и финансовите услуги. Гибралтар е един от най-старите европейски офшорни центрове с най-пълен набор от офшорни продукти и услуги благодарение на благоприятния данъчен режим ( Гибралтар се радва на специален статут в рамките на Европейската общност и е освободен от Общата митническа тарифа, Общата селскостопанска политика и данък върху добавената стойност), отличната инфраструктура и високото ниво на технологии. Финансовият сектор обезпечава около 20 % от БВП.

  • Площ: 6,8 кв. км
  • Столица: Гибралтар
  • Население: 29 111 души (по данни от 2013 г.)
  • Официален език: английски
  • Национална валута: Гибралтарска лира

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове