Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

ДДС в Румъния е 19 % от 1 януари 2017 г. Избрана

ДДС в Румъния е 19 % от 1 януари 2017 г.Планираното намаляване на стандартната ДДС ставка в Румъния от 20 % на 19% е факт от 1 януари 2017 г. Промените са част от „План за фискални облекчения в Румъния 2016-2020“.

Данъчната реформа в северната ни съседка е в ход от 2013 г., когато правителството въвежда преференциална ставка от 9% за хляба и хлебните изделия. Според разчетите тази мярка е довела до по-малко укрити данъци, по-високо потребление и е в подкрепа на хората с ниски доходи. Следващата стъпка е прилагане на редуцираната ставка и върху останалите храни. През юни  2015 г. ДДС върху храните, безалкохолните напитки и кетъринг услугите в Румъния от 24 % става 9 %, което води до значителен спад в цените и по-високо вътрешно потребление.

Част от новия фискален кодекс е и намаляването на общата ставка на ДДС от 24% на 20%, считано от 2016 г

От 1 август 2016 г. е редуцирана данъчната ставка за ДДС върху селскостопанските продукти с 11 %, като по този начин облагането на всички аграрни продукти, включително семена, торове и агро услуги е изравнено с това на храните. Това е третото по ред понижаване на налога за малко повече от година.

Намаляването на ДДС за всички нехранителни продукти, включително алкохолни напитки и цигари до 19 % вероятно ще има по-нисък ефект върху цените и потреблението, но неговото влияние върху приходите на държавата ще бъде значително, прогнозират от онлайн изданието Romania Insider. 

 

Последно променена вВторник, 10 Януари 2017 14:00
Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Да, запознат съм с регламента и моите задължения по него като работодател, опериращ с лични данни. - 6.3%
Не, все още не съм проучил новите регулации в областта на личните данни. - 87.5%
Не, разчитам ТРЗ специалистът, който обслужва бизнеса ми, да ме информира за новите ми задължения. - 6.3%

Общо гласували: 16
Гласуването по тази анкета е приключило on: Август 31, 2018

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове