Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

АИКБ и КРИБ с протестно писмо до медиите относно предложенията за промени в Кодекса на труда Избрана

АИКБ и КРИБ с протестно писмо до медиите относно предложенията за промени в Кодекса на трудаДве от представителните работодателски организации адресираха до медиите писмо - протест срещу законодателната инициатива на Омбудсмана и КНСБ, които на 20 април внесоха в Народното събрание пакет от предложения за промени в седем нормативни акта с цел ограничаване на случаите на злоупотреба и експлоатация от страна на некоректни работодатели. 

Повод за острата реакцията от страна на АИКБ и КРИБ е липсата на обсъждане на въпросните изменения в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Неспазването на процедурата за провеждане на консултации със социалните портньори по въпроси, касаещи трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения, както и въпросите на жизненото равнище в България, според национално представителните организации на работодателите е повод за сериозни притеснения, тъй като "крие рискове от възможни злоупотреби и изнудвания, както и чувствително влошава бизнес средата и условията за осъществяване на инвестиции и стопанска дейност в страната." 

Сред мерките срещу некоректните работодатели, предложени от Мая Манолова и синдикалната организация, е забрана за продажбата на фирми на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всички дължими трудови възнаграждения на своите служители. Предвижда се и създаване на възможност работниците, на които не са платени две работни заплати,  да започват производство по несъстоятелност, когато работодателят им е в неплатежоспособност и сам не е направил това. Сред предложенията е преместване на вземанията на работниците на първо място сред привилегированите кредитори, както и забрана за фирми, неизплатили заплатите и осигуровките на своите служители, да участват в обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

В писмото си от АИКБ и КРИБ изразяват опасенията си, че подобни разпоредби са рискви и посочват следните примери: 

  • Възможността на работниците да започнат процедура по несъстоятелност срещу работодателя при две неплатени работни заплати – може да бъде ползвана за насилствено придобиване на жизнеспособни предприятия, посредством нарочно забавяне на плащания към тях на ключови клиенти;
  • Преместването на вземанията на работниците на първо място сред привелигированите кредитори заплашва на практика да торпилира устойчивостта на банковата система в България, като едновременно създава условия за злоупотреби посредством съглашателство на
  • работодатели и техни работници и служители и обезстойностяване на гаранциите за отпускане на кредити;
  • Влошаване на условията за правене на бизнес при недопускане на фирми до участие в конкурси за обществени поръчки, които поради временни затруднения бавят изплащането на възнаграждения и по този начин  - задълбочаване на затрудненията им до степен на криза и фалит.

Представителите на бизнеса протестират и срещу употребата на термина "модерно робство", използван от Омбудсмана и КНСБ за назоваване на конкретни нарушения от страна на некоректни работодатели.

Пълният текст на писмото на АИКБ и КРИБ може да бъде видян тук: Позиция на АИКБ и КРИБ по предложения на Омбудсмана и КНСБ

Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове