×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 657

Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Отмяна на праговете за минимален осигурителен доход поискаха официално от работодателските организации Избрана

  • Написана от 

Отмяна на праговете за минимален осигурителен доход поискаха официално от работодателските организацииОбща позиция за незабавна отмяна чл. 6, ал. 2, т. 3 на КСО, регламентиращ определянето на МОД по длъжности и икономически дейности, заявиха представителите на бизнеса в личето на 4-те национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Официалното писмо е адресирано до министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и до министъра на финансите Владислав Горанов и беше публикувано в петък в интернет страницата на Асоциацията на индустриалния капитал в България. В него е заявен и отказът на работодателите да участват в  преговори за определяне на прагове на МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минимална работна заплата в България.

Пълният текст на писмото е цитиран дословно по-долу:

 

27 юли 2016 г.

Г-ЖА ЗОРНИЦА РУСИНОВА

МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТ 

 

Относно: Отмяна на праговете за минимален осигурителен доход

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО РУСИНОВА, УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГОРАНОВ,

В годините след отключване на глобалната икономическа криза от 2008 г., административно определяните прагове за минимален осигурителен доход /МОД/ се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените. Национално представителните работодателски организации /НПРО/ многократно са заявявали, че този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Тези аргументи са представяни многократно и в препоръки на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд.

Обръщаме отново внимание, че подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС. В ход е и увеличаване на ставките на осигурителните вноски за фонд „Пенсии“ на ДОО, независимо от първоначално заявените намерения за отказ от увеличаване на данъчно осигурителната тежест. Същевременно по предложение и под натиска на синдикалните организации, в Наказателния кодекс бяха приети текстове за наказателно преследване на отклоняването от осигурителни задължения в значителни размери, което обезсмисля определянето на прагове за МОД.

В тази връзка НПРО:

1. Настояват отново компетентните контролни органи да изпълняват в пълен обем и с висока ефективност, законово регламентираните им задължения за драстично ограничаване на осигурителните измами и недекларирания труд, тъй като предоставените правомощия са достатъчни като функционалност и възможност за контрол, въздействие и превенция.

2.Заявяват обща позиция за незабавна отмяна чл. 6, ал. 2, т. 3 на КСО регламентиращ определянето на МОД по длъжности и икономически дейности и отказ от провеждане на преговори за определяне на прагове на МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минимална работна заплата в България.

 

ЗА АИКБ

ВАСИЛ ВЕЛЕВ 

ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

ЗА  БСК 

БОЖИДАР ДАНЕВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

ЗА БТПП

ЦВЕТАН СИМЕОНОВ 

ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

ЗА КРИБ

КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ 

ПРЕДСЕДАТЕЛ

5.8.2016

 

Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове