Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Прадставителните работодателски организации за пореден път отказват участие в пеговорите за МОД Избрана

Прадставителните работодателски организации за пореден път отказват участие в пеговорите за МОДАсоциацията на организациите на българските работодатели за трета поредна година декларира отказа си да участва в преговорите за определяне на минималния осигурителен доход по длъжности и икономически дейности.

В писмо, адрисирано до отделните браншови организации, от АОБР отправят апел договарянето на МОД за 2019 г. да бъде бойкотирано отново. Работодателите посочват като част от аргументите си въздействието, което административно определените прагове за осигуряване оказват за разрастване на сивия сектор и увеличаване на недекларирания труд. Неблагоприятно е отражението им и върху заетостта в някои региони и сектори, като сред засегнатите са уязвимите социални групи с ниска квалификация, твърдят от организацията. Сред доводите в подкрепа на решението за бойкот на предстоящите преговори е и липсата на подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности в държавите членки на ЕС. Акцентирано е върху несъответствията в приетата през м. април т.г. правителствена средносрочна бюджетна прогноза, която предвижда нарастване през 2019 г. на МРЗ и на компенсацията на един зает с 6,6% при двойно по-нисък ръст на производителността на труда от 3,2%.

Припомняме, че МОД за 2017 и 2018 г. бяха определени без участието на работодателските организации. Праговете за отделните длъжности можете да видите тук: Таблици МОД

Пълният текст на писмото на АОБР е достъпен ТУК.

Източник: АОБР

Влезте, за да коментирате

Следвай ни в социалните мрежи

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Категории

InBalance

Популярни тагове