Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Европарламентът прие резолюция за по-справедливо корпоративно данъчно облагане в Европа

  • Написана от 

Европарламентът прие резолюция за по-справедливо корпоративно данъчно облагане в ЕвропаНа вчерашното си заседание евродепутатите гласуваха с 508 гласа „за“, 108 „против“ и 85 „въздържал се“ резолюция относно по-справедливото корпоративно данъчно облагане в Европа. Исканеията са мултинационалните компании да дават отделни финансови отчети за всяка страна, въвеждане на обща, консолидирана данъчна основа, общи определения на данъчните условия и повече прозрачност и отчетност за данъчните сделки на страните от ЕС.

В прессъобщението на ЕП се казва, че плащането на данъците от страна на мултинационалните компании следва да бъде там, където е създадена стойността. В днешната данъчна конкуренция евродепутатите веждат негативна тенденция за агресивно данъчно планиране и укриване на данъци без никаква договорена рамка. Освен несправедливо разпределение на данъчната тежест между големите фирми и малките и средните предприятия, това води и до загубата на постъпления в хазната.

Препоръките на парламента са:

  • Въвеждане на задължителни финансови отчети за мултинационални компании във всяка страна, като тези отчети трябва да включват всички реализирани печалби, платени данъци и получени субсидии.
  • Общо разбирателство относно това какво е разрешено по отношение на данъчните споразумения и предварителните споразумения за ценообразуване при трансфери (как се оценяват транзакции в рамките на една и съща компания).

Според депутатите най-добрият метод за постигане на това е  чрез слагане на край на преференциалните режими, несъответствията между националните данъчни системи, както и въвеждането на обща европейска консолидирана данъчна основа (CCCTB).

  • Прозрачност чрез систематично споделяне от страните членки на своите данъчни споразумения и друга данъчна информация.
  • По-добра защита на информаторите, чиито разкрития са от обществен интерес.

В текста на приетата резолюция е подчертано, че разкритията „Люкслийкс“ са направени от разследващи журналисти на базата на информация, предоставена от бившия служител Антоан Делтур, който в момента е подсъдим в Люксембург.

Авторите на доклада, подготвен от специалната комисия на ЕП за данъчните постановления и приет на 25 ноември, споделят, че установяването на контакт с мултинационалните компании за уточняване на фактите относно техните договорености с данъчните власти в отделни държави не е лесно. „Можехме да се справим по-добре, ако нямаше силна съпротива от важни фактори, от някои страни-членки и от Комисията. Не можахме да получим много важни документи, а в много други част от информацията не бе достъпна.“, посочва г-н Тойрер.

Много от фирмите, поканени да дадат разяснения, са отказали първоначално. В крайна сметка, представители на компании като Amazon, Facebook, Google, IKEA, банковата група HSBC и други са се явили в ЕП в средата на ноември - дни преди разглеждането на доклада в пленарна зала.

Според Михаел Тойрер приетият доклад е „висококачествен анализ на нелоялните, нелегитимни и отчасти незаконни практики, свързани с избягването на данъци от мултинационалните компании“. „Това е крайпътен камък към ефективна регулаторна рамка, която би позволила лоялна данъчна конкуренция в икономиката.“, допълва той.

Източник: ЕП
Снимка: ЕП
Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове