Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

ЕС и Швейцария автоматично ще обменят информация относно банковите сметки на своите жители от 2018 г.

  • Написана от 

ЕС и Швейцария автоматично ще обменят информация относно банковите сметки на своите жители от 2018 г.В Швейцария няма да има банкова тайна за гражданите на Европейския съюз от 2018 г. На днешното си заседание Европейският парламент прие позицията си по споразумението с Швейцария, което би затруднило гражданите на ЕС при укриване на приходи от данъчните власти в банкови сметки в страната.

Според договора ЕС и Швейцария автоматично ще обменят информация относно банковите сметки на своите жители, включваща не само доходи като лихви и дивиденти, а също така и балансите по сметки и приходите от продажба на финансови активи.

По думите на докладчика Йепе Кофод няма да бъде допуснато укриването на активи с цел да избягване плащането на данъци. 

"Когато хората извършват данъчни престъпления, те взимат от парите, които биха могли да отидат за училища и здравеопазване. Краят на банковата тайна е много важна стъпка в тази борба срещу данъчните измами и за справедливо данъчно облагане“, подчертава Кофод.

Освен че гарантира, че Швейцария ще започне да прилага по-стриктни мерки, еквивалентни на тези, които са в сила в ЕС от март 2014 г., споразумението също така отговаря на глобалния стандарт за автоматичния обмен на информация за финансови сметки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, се казва още в прессъобщението на Европейския парламент. 

В документа са включени и разпоредби, целящи избягване на опасността за данъкоплатците да бъдат докладвани на данъчните власти за прехвърляне на активи или инвестиране в продукти, които попадат извън обхвата на споразумението.

За да влезе в сила от 1 януари 2017 г. споразумението трябва да бъде сключено своевременно, да бъдат проведени консултации с ЕП и то да бъде ратифицирано от швейцарския парламент, уточнява се още в съобщението за пресата.

Източник: Европейски парламент
Влезте, за да коментирате

Следвай ни в социалните мрежи

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Категории

InBalance

Популярни тагове