Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Нови правила за презграничните случаи на несъстоятелност на дружествата прие ЕП

  • Написана от 

Новите правила за несъстоятелността ще дадат втори шанс на жизнеспособните предприятияНа вчерашното си заседание евродепутатите приеха обновени правила, регламентиращи несъстоятелността на дружествата в случаите, когато те имат активи или задължения и в други страни членки на ЕС

Според данните, цитирани в прессъобщението в сайта на Европейския парламент, ежегодно в несъстоятелност изпадат 200 000 дружества. Допълнително усложнение е и фактът, че около една четвърт от тази бройка са презграничните случаи на фирми, които не могат да плащат сметките си и са заплашени от разпродажба на активи за погасяване на дълговете в друга страна членка на ЕС.

Една от целите на новия регламент е да  обхване производствата, които насърчават спасяването на икономически жизнеспособни, но изпитващи трудности дружества, и които дават втори шанс на предприемачите. Новите правила се отнасят и до случаите, при които само съществува вероятност от несъстоятелност и при които длъжникът запазва изцяло или частично контрол върху активите и дейността си.

В съобщението на ЕП е посочено, че настоящите европейски правни норми за несъстоятелността са от 2000 г. и касаят случаи, в които кредиторите и длъжниците са от различни страни-членки или когато длъжниците са под юрисдикцията на съдилища в две или повече държави. Правилата определят в коя страна се открива главното производство по несъстоятелност (обикновено, това е страната на длъжника) и как се координират различните производства.

Пълният текст на приетия на 20 май регламент можете да намерите тук.

Източник: Европейски парламент
Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове