Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Нова намалена ставка от 10% ДДС за книги, лекарства и детски храни в Чехия.

  • Написана от 

Reduced rate of 10% VAT in the Czech RepublicВъвеждането на нова ставка на ДДС от 10% за книги, лекарства и детски храни е одобрена в средата на седмицата от Долната камара на чешкия парламент. До настоящия момент намалената данъчна ставка е била 15%, а основната - 21%.

С одобрения закон, който трябва да мине и през Сената и да бъде подписан от президента се цели намаляване на данъчната тежест в опит да се повиши покупателната способност на населението и това да стимулира разходите на домакинствата.

Лявоцентристкото правителство на Чехия използва икономическото възстановяване на страната за подпомагане на гражданите с по-ниски доходи. Част от мерките, които са предприети в тази насока, са повишаване на заплатите в обществения сектор – с 3.5% за бюджетните служители и с 5% за полицията и армията. Бюджетният дефицит, заложен за 2015 г., е 2.3% от БВП при очакван ръст на икономиката от 2.5-3%.

Увеличени са и данъчните облекчения, които се дават за второ и за трето дете. Работещите пенсионери също получават намаление на данъка, който трябва да плащат върху доходите си. През 2015 г. вероятно ще отпадне и изключително непопулярната такса от 1 евро за преглед при личен лекар, въведена като част от здравната реформа от предишното дясноцентристко правителство и въпреки протестите.

Според икономисти ефектът от тези мерки обаче за повишаване на потреблението ще е минимален, тъй като домакинствата ще спестят символични суми от данъчните облекчения. 

Източник: Капитал

Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове