Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

По-ниски такси за всички презгранични плащания в евро в ЕС педлага Европейската комисия

По-ниски такси за всички презгранични плащания в евро в ЕС педлага Европейската комисияПредложението на ЕК от 28 март 2018 г. да бъдат намалени таксите, които платежните институции удържат при презгранични трансакции в евро от страни членки на Съюза, но не и на еврозоната, е част от стратегията за изграждане на по-широк и справедлив единен пазар за стоки, услуги и движение на парични средства в рамките на ЕС.

Според действащите в момента разпоредби на Регламента относно презграничните плащания за компаниите и гражданите, живеещи в някоя от 19-те страни от еврозоната, е без значение дали ще извършват преводи и плащания в собствената си държава или в друга, ползваща еврото като официална валута. Това правило обаче не важи за всички страни в Евросъюза, което води често до прекомерно оскъпяване на международните банкови преводи. Предложението да бъдат уеднаквени таксите, събирани за презгранични плащания в евро и тези за вътрешни плащания в местната валута, ще намали цените и значително ще подобри условията за потребителите на такива финансови услуги, посочва се в прессъобщението на ЕК. За пример е посочен презграничен банков превод в евро от България, който ще трябва да бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева. 

Друга стъпка към подобряване прозрачността на плащанията, осъществявани с различни валути в рамките на евросъюза, заложена в предложението на ЕК, е да бъде въведено изискване за предоставяне на подробна информация относно разходите за обмена на валута преди да се извърши плащане (напр. с картата си в чужбина, независимо дали става дума за теглене на пари в брой от банкомат или плащане с карта на терминал в търговски обект, или онлайн плащане). По този начин потребителите ще имат възможност да изберат най-изгодния за тях вариант. 

От ЕК информират, че следващата стъпка към реализиране на законодателната инициативе е тя да бъде внесена внесена за приемане в Европейския парламент и в Съвета на ЕС.

Източник: ЕК

Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове