Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Приета е процедурата за достъп до пазара на труда на чужденци

  • Написана от 

Приета е процедурата за достъп до пазара на труда на чужденциРедът за наемане на работници от страни извън ЕС е регламентиран в приетия днес Правилник за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

От правителствената информационна служба уточняват, че в правилника са описани ролята, правата и задълженията на всяка една от заинтересованите страни в процеса по кандидатстване, предоставяне на решение и издаване на съответния тип разрешение за пребиваване и работа на чужденци.

Според одобрената днес процедура работодателите ще могат да наемат сезонни работници от трети страни за период до 90 дни, като преди това ще трябва да преминат през пазарен тест и да докажат, че на територията на България няма подходящи кадри, които да заемат съответните позиции. По думите на социалния министър Зорница Русинова пред журналисти след правителственото заседание днес, цитирани от Агенция "Фокус", регламентацията е от съществено значение особено по отношение на туристическия сектор и е част от пакет от мерки, който е насочен към българските работодатели за повишаване на квалификацията и за удовлетворяване на необходимостта на високо квалифициран персонал.

В приетия днес текст работодателите ще намерят информация за документите, които трябва да подадат в Агенцията по заетостта при кандидатстване за наемане на работа на работници от трети държави. Уредени са условията и редът за регистрация и деклариране на заетост без разрешение за работа. Регламентирана е и процедурата за кандидатстване за разрешение за извършване на дейност на свободна практика от чужденци.

Отделна глава в Правилника е посветена на структурата, функциите и организацията на дейността на Националния съвет по трудова миграция и трудова мобилност.

Проектът на Проект на Правилник за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, който беше публикуван за обществено обсъждане на 12 август 2016 г. в интернет страницата на МТСП, вижте ТУК.

Източник: МС
Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Да, запознат съм с регламента и моите задължения по него като работодател, опериращ с лични данни. - 6.3%
Не, все още не съм проучил новите регулации в областта на личните данни. - 87.5%
Не, разчитам ТРЗ специалистът, който обслужва бизнеса ми, да ме информира за новите ми задължения. - 6.3%

Общо гласували: 16
Гласуването по тази анкета е приключило on: Август 31, 2018

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове