Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Иновационни проекти ще бъдат финансирани със средства от Национален иновационен фонд

  • Написана от 

Иновационни проекти ще бъдат финансирани със средства от Национален иновационен фондИзпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия обяви, че от края на септември стартира осмата конкурсна сесия за набиране научноизследователски развойни проекти, които ще бъдат финансирани със средства от Национален иновационен фонд.

В рамките на месец, до 31 октомври, за безвъзмездна финансова помощ ще могат да кандидатстват предприятия, изготвили проектни предложения в някоя от следните области:

- Мехатроника и чисти технологии;

- Информационни и комуникационни технологии и информатика;

- Индустрия за здравословен живот и Биотехнологии;

- Нови технологии в креативните и рекреативните технологии.

От агенцията информират, че няма да бъдат подпомагани проекти в сектора на рибарството и аквакултурите, първично производство на селскостопански продукти, закриването на неконкурентоспособни въглищни мини.

Кандидатите трябва да са дружества, регистрирани съгласно Търговския закон, или да са координатори на проекта, когато той е съвместно разработван в партньорство с научна организация. Ще бъдат финансирани разходи за персонал, инструменти и оборудване, външни услуги, материали и консумативи, командировки в чужбина, свързани с научно развойната и иновационната дейност до разработката на прототип включително за 18 месеца. Срокът за изпълнение е намален наполовина в сравнение с досегашния с аргумента, че 36 месеца са твърде дълъг период за реализиране на иновация и последващото ѝ внедряване. Максималната сума, която ще могат да получат одобрените предприятия, е до 500 000 лв. Ще се финансират до 80% от направените разходи по проекта, като в тях се включват подпомагане на индустриални изследвания/експериментално развитие, както и процентно подпомагане в зависимост от това, дали кандидатът е малко или средно предприятие. Включено е и допълнително подпомагане за съвместно сътрудничество. 

От агенцията допълват, че отпусканите средства са изцяло национални и са помощ съгласно Закона за държавните помощи.

Условията за кандидатстване ще бъдат официално представени пред заинтересованите страни в лицето на научната общност и бизнеса на 30 август, а допълнителна информация и документи за кандидатстване за Национален иновационен фонд 2016 могат да бъдат разгледани в интернет страницата на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия > Програми и проекти > Национален иновационен фонд > Кандидатстване > НИФ 2016 > Кандидатстване за Национален иновационен фонд 2016.

Източник: ИАНМСП 
Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове