Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Одобрени са 106,5 млн. лв. по ОП РЧР 2014 -2020 г. за по-добра квалификация и осигуряване на заетост Избрана

  • Написана от 

Одобрени са 106,5 млн. лв. по ОП РЧР 2014 -2020 г. за по-добра квалификация и осигуряване на заетостБизнесът ще получи финансова подкрепа за повишаване на квалификацията на служителите и обучение и наемане на работници. 106,5 млн. лв. е сумата, одобрена от Комитета за наблюдение на ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

По-голямата част от тези средства са предназначени за работодатели от различни сектори, които ще имат възможност да подобрят уменията и компетентността на заетите при тях лица и също така да обучат и наемат неактивни и безработни граждани съобразено с актуалните си нужди.

Планира се до края на годината да бъде даден старт на нова схема за финансиране, в която работодателите ще решават по своя преценка кога да е времето на провеждане на обучителни и квалификационни курсове, така че да бъде съобразено с периодите на натовареност в дейността на фирмата. 

Обучения на служители по конкретни програми, съобразени със спецификата на работните места, са във фокуса на друга нова схема - „Специфични обучения за заети“. Целта е повишаване производителността на труда и създаване на устойчива заетост. 

50 млн. лв. ще бъдат предоставени под формата на ваучери, от които ще могат да се възползват работещите със средно или по-ниско образование, желаещи да надградят личната си квалификация и компетентности. Подкрепата е насочена към тази група лица, тъй като те са най-уязвими от загуба на работното място и срещат затруднения при прехода към нова работа, поясняват от социалното министерство. 

Подготовката на бъдещи предприемачи също ще бъде подпомогната с финансиране в размер на 5 млн. лв. Комплексът от обучения и услуги по тази нова схема ще учи желаещите да започнат собствен бизнес как да разработват и реализират успешно идеите си. Кандидат предприемачите ще имат възможност за насочване и достъп до кредитен ресурс чрез финансовите инструменти на ОП РЧР и ще могат да ползват допълнителни консултации в стартовия период за своето устойчиво развитие.

Одобрени от Комитета за наблюдение на ОП РЧР 2014-2020 г. са и промени в операция „Независим живот“, с които, след оценка на необходимостта, някои общини ще могат да получат повече средства от първоначално определения по схемата лимит. Решението е в отговор на постъпили в МТСП сигнали от общини, които с определения максимален бюджет не успяват да удовлетворят част от заявените потребности на лицата с увреждания.

Източник: Министерство на труда и социалната политика
Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Да, запознат съм с регламента и моите задължения по него като работодател, опериращ с лични данни. - 6.3%
Не, все още не съм проучил новите регулации в областта на личните данни. - 87.5%
Не, разчитам ТРЗ специалистът, който обслужва бизнеса ми, да ме информира за новите ми задължения. - 6.3%

Общо гласували: 16
Гласуването по тази анкета е приключило on: Август 31, 2018

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове