Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

АИКБ, АССП и ИДЕС с конкретни предложения и коментари по указанията за прилагане на „данък уикенд“

  • Написана от 

АИКБ, АССП и ИДЕС с конкретни предложения и коментари по указанията за прилагане на „данък уикенд“Бизнес и счетоводни организации официално адресираха до управляващите конкретни предложения за промени в указанието на НАП относно данъчното третиране на използването на стоки и услуги за лични нужди на данъчно задълженото лице, на собственика, на работниците и служителите – т. нар. „данък уикенд”

АИКБ, АССП и ИДЕС изпратиха писмо до финансовия министър, председателя на Комисията по бюджет и финанси и изпълнителния директор на НАП, в което е заявено искането Указанието да бъде "оттеглено и да бъде заместено с друго, което да бъде съобразено със закона и да дава ясни правила, подпомагащи фирмите при прилагането на закона съобразно конкретната категория активи и особеностите на ситуацията. " Тази позиция е мотивирана с това, че и Законът за ДДС, и Указанието на НАП не са синхронизирани напълно с разпоредбите на ДДС Директивата относно дълготрайни активи, стоки или услуги, които се ползват, както за целите на независимата икономическа дейност, така и за  лична употреба. В прессъобщението във връзка с писмото е посочено, че самото Указание в някои свои текстове не е съобразено и с българския ЗДДС, не дава полезен и систематизиран подход към въпросите на личното потребление и съответно – не дава възможност на задължените лица лесно, правилно и еднакво да определят третирането на подобни дълготрайни активи, стоки и услуги.

От организациите уточняват, че изпратеният до отговорните институции документ е изготвен след серия от предварително проведени срещи и разговори. Припомняме, че в началото на февруари представителите на бизнеса в лицето на АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ и съсловните организации на счетоводители и одитори отправиха искане към управляващите за спешна среща, на която да бъдат обсъдени законодателни промени, регламентиращи данъчното третиране на активите и разходите за служебно и лично ползване, т.нар. "данък уикенд".

Източник: АИКБ
Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове