×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 657

Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Ръст от 7.5% на минималния осигурителен доход при 37 от общо 85 бизнес дейности в страната предложи социалният министър Избрана

  • Написана от 

Ръст от 7.5% на минималния осигурителен доход при 35 от общо 85 бизнес дейности в страната предложи социалният министърАдминистративно определяне на размерите на минималните осигурителни доходи за 37-те от общо 85 икономически дейности в страната, за които няма договорени прагове, е позицията на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

От пресцентъра на социалното министерство публикуваха предложението на министър Калфин за увеличение със 7.5 % на МОД за бизнес дейностите, при които се отчита ръст на икономическите показатели. По думите му: "Такова повишение се наблюдава при всички икономически дейности, с изключение на една - производството на тютюневи изделия. Точно заради отрицателния прираст там, предлагам и да няма корекция на минималния осигурителен доход и той да остане същия като този от миналата година.“ .

Като основна пречка за договарянето на осигрителни прагове е посочена липсата на диалог в сектрите без споразумение, която според социалния министър "се дължи или на несъществуването на организации на работници или работодатели, или просто, защото едната страна не е отговорила на настоятелните покани на другата за провеждане на преговори“.

В съобщението на МТСП е уточнено, че сред дейностите, за които не е постигнато споразумение и се е наложило административно определяне на МОД, са: производството на напитки, на лекарствени вещества и продукти, сухопътният, въздушният и водният транспорт и радио и телевизионните дейности и др.

"5 са икономическите сектори, в които синдикати и работодатели не са се разбрали и за които ние предложихме МОД. За определянето му взехме предвид размерите на средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата за годината. Съобразихме се със средното нарастване на МОД,  за който се бяха договорили в другите сектори - 7.5%, като направихме изключение само за един сектор, при който икономическите показатели бяха отрицателни. Става дума за сектор „Производство на тютюневи изделия“. В него  реално  също ще има увеличение на минималната работна заплата

Припомняме, че четирите работодателски организации възразиха преди месец срещу варианта за административно определяне на МОД в секторите без споразумение. От  АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ все още не са обявили официалните си позиции по последното предложение на социалното министерство.

 

 

Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове