Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Агенция по вписванията със спешни мерки срещу забавената обработка на заявления в ТР

Агенция по вписванията със спешни мерки срещу забавената обработка на заявления в ТРЧаст от служителите в Агенция по вписванията ще работят допълнително, за да успеят да обработят подадените заявления в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

От институцията информират, че необходимостта от удължаване на работното време със съботни дни е следствие от промените в Закона за счетоводството, влизащи в сила от 1 януари 2018 г., според които фирмите без дейност през предходната година трябваше да декларират липсата на активност с подаване на формуляр в АВ до края на месец март. Според данните на агенцията резултатът е над 200 000 заявления от дружества, които не са упражнявали дейност през изминалата година,за периода 1 януари – 31 март 2018 г. Документите трябва да бъдат обработени заедно с тези за първоначална регистрация, за пререгистрация на ЮЛНЦ и за промяна в обстоятелствата. Тъй като липсва предварително утвърден образец на заявление за деклариране на липса на дейност системата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел автоматично разпределя за разглеждане заявленията по реда на постъпването им, възниква проблем с навременната обработка и спазването на регламентираните в закона срокове. 

За генерираната огромна забава в регистъра и невъзможност да се обработят подадените заявления своевременно от агенцията алармираха още в началото на април. 

Източник: АВ

Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове