Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Фондът на фондовете ще разпредели 51.3 млн. евро в подкрепа на стартъпи

Фондът на фондовете ще разпредели 51.3 млн. евро в подкрепа на стартъпиНов инструмент за дялово и квази-дялово инвестиране ще подпомага създаването и развитието на устойчиви бизнес модели.

Фондът на фондовете стартира процедура за избор на финансови посредници, чрез които да бъдат предоставени 51.3 млн. евро в подкрепа на стартиращи предприятия. Това е първият инструмент на фонда по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, средствата по който ще бъдат разпределени в три инвестиционни фонда: 

  • Фонд за ускоряване и финансиране на начален етап I: 14 милиона евро
  • Фонд за ускоряване и финансиране на начален етап II: 18.2 милиона евро
  • Фонд за финансиране на начален етап: 19.1 милиона евро

Финансирани чрез ФУНФ ще бъдат стартъпи от момента на представяне на тяхната иновативна бизнес идея до постигане на финансова устойчивост, уточнява се в прессъобщението на Фонда. 

За да се реализира тази инициатива е стартирана състезателна процедура за избор на фонд мениджъри и за трите фонда с договаряне по реда на Закона за обществени поръчки. Кандидатите ще трябва да допълнят ресурса на трите фонда на ФУНФ, с частен ресурс, който е съответно минимум 10% за Фондовете за ускоряване и финансиране на начален етап и минимум 30% за Фонда за финансиране на начален етап, посочва се в съобщението. Сред критериите за оценка на кандидатите са опитът в инвестирането в стартиращи предприятия и в работа в екип, бизнес плана и способността за подбиране на успешни инвестиции, организационната структура и системите за контрол.

От Фонда на фондовете информират също така, че трите фонда ще бъдат от затворен тип и частните средства ще бъдат осигурявани на ниво фонд и/или чрез ко-инвестиране на ниво краен получател. Инвестиционният период е пет години, като общата продължителност и на трите фонда следва да бъде десет годни, с опция за удължаване с още два едногодишни периода.

Източник: ФМФИБ

Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове