Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Нови условия за приемане на данни в Електронния регистър на болничните листове от 1 май 2017 г.

Нови условия за приемане на данни в Електронния регистър на болничните листове от 1 май 2017 г.От 1 май 2017 г. влизат в сила промени в условията за приемането на болничните листове в Електронния регистър, информират от НОИ.

Задължените лица, които представят данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им (ЕРБЛРО), трябва да имат предвид, че няма да се приемат некоректни данни от издадени болнични листове. За да бъдат приети данните от всеки издаден болничен лист в Електронния регистър, е необходимо в лечебното заведение да се създаде правилна организация на работа и органите на медицинската експертиза да използват програмни продукти, които съответстват на регламентираните функционални изисквания, уточняват от институцията. 

Още за промените и новостите в изискванията, утвърдени със Заповед № 1016-40-210 от 28.02.2017 г. на Управителя на НОИ (текстът е публикуван в интернет страницата на Националния осигурителен институт, Е-услуги>За разработчици на софтуер>Електронен регистър на болничните листове):

"В утвърдените Изисквания, в сила от 01.05.2017 г., са направени промени, които имат за цел формализиране на условията за приемането или неприемането на некоректни данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им (ЕРБЛРО) и информирането за тях на външните участници в процеса. За по-ясното разграничаване на промяната в технологичния ред от 01.05.2017 г., е утвърдена нова редакция на основния документ и приложенията към него.

• В основния документ се акцентира върху правилния ред за работа, така, че да се осъществява контрол и информираност за резултатите от контрола, преди издаване на болничния лист с оглед недопускане на издаване с несъответствия, които в последствие ще са причина да НЕ СЕ приемат данните в ЕРБЛРО и да се наложи анулиране и издаване на нов болничен лист.

• В Приложения №1а - Описание на структурите и формата на данните и използваните номенклатури и №2 - Изисквания към контрола на въвежданите данни, който следва да бъде извършен преди издаването на документите и подаването на данните, промените не са по същество, а се изразяват в прецизиране и синхронизиране на текстове. НЯМА промяна в структурите на входните данни!

• Ново само като номерация е Приложение №3 - Описание на WEB-услугите на НОИ за тест и/или подаване на данните от издадени болнични листове и решения на ЛКК, което представлява публикуваните след утвърждаването на изискванията през 2014 г., описания на Уеб-услугите за тестване и подаване на данни в ЕРБЛРО. Те са допълнени във връзка с настоящите изменения в изискванията на контрола и приема на данните от издадените болнични листове.

• Ново е Приложение №4, което съдържа Списък на проверките, извършвани на данните от издадените болнични листове и несъответствията по тях, с които данните НЕ СЕ ПРИЕМАТ В ЕРБЛРО."

Източник: НОИ

Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове