Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Годишните финансови отчети се подават в нови срокове през 2016 г.

  • Написана от 

Годишните финансови отчети се подават в нови срокове през 2016 г.Годишните финансови отчети се подават в нови срокове, регламентирани с действащия в момента Закон за счетоводството, напомнят от Агенция по вписванията. 

В съобщението в интернет страницата на институцията е уточнено, че крайните срокове за подаване на годишния финансов отчет и консолидирания финансов отчет,  годишния доклад за дейността и годишния консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган чрез заявяване и представяне за обявяване в Търговския регистър, са както следва:

  • всички търговци по смисъла на Търговския закон – чрез заявяване за вписване и представяне за обявяване в Търговския регистър – в срок до 30.06.2016 г.;
  • останалите предприятия – чрез икономическо издание или чрез интернет – в срок до 30.06.2016 г. Те трябва да осигурят свободен безплатен достъп за период не по-кратък от три години след датата на публикуването и при поискване да предоставят информация за мястото, където са публикувани техните отчети и доклади.

Новите разпоредби са в сила от 1 януари 2016 г. и заместват досегашните срокове, според които едноличните търговци трябваше да подадат отчетите си до 31 май, а всички други търговци по смисъла на Търговския закон - до 31 юли на следващата година.

От Агенция по вписванията обръщат внимание, че според текста на ал. 9 на чл. 38 от Закона за счетоводството /обн., ДВ, бр. 95/08.12.2015 г./ задължения в ал. 1 до 8 не се прилагат за бюджетните предприятия и eдноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит.

Целта на напомнянето за новите срокове за подаване на годишните финансови отчети е избягване на практиката тази дейност да се извършва в последнкя възможен момент, поясняват от Агенцията.

Източник: Агенция по вписванията
Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове