Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

До 1 февруари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си

  • Написана от 

До 1 февруари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването сиОт НАП напомнят, че на 31 януари изтича срокът, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си и да изберат  дали освен задължителното осигуряване във фонд "Пенсии" на ДОО да внасят и осигуровки във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Тъй като през настоящата година 31 януари е неработен ден, декларациите за избор на вид осигуряване ще могат да бъдат подавани до 1 февруари 2016 г.

Ако изберат да правят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, самоосигуряващите се лица получават правото да се възползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО. Промяна във вида на осигуряването може да се направи всяка календарна година до края на януари с подаване на декларация по утвърден от изпълнителния директон на НАП обарзец (формулярът може да бъде изтеглен от интернет страницата на приходната агенция или от прикачения по-долу файл).

Друго важно напомняне от страна на данъчните - с подаване на декларация в 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си и нямат право да променят избора си при прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година.

Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез  упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

Източник: НАП
Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове