Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

С ПИК ще могат да се подават декларациите за осигуряване на безработни и самоосигуряващи се лица

  • Написана от 

С ПИК ще могат да се подават декларациите за осигуряване на безработни и самоосигуряващи се лицаБезработните и самоосигуряващите се лица вече ще могат да подават осигурителни декларации онлайн с ПИК, който се издава безплатно във всички офиси на НАП. 

Новата е-услуга на приходната агенция дава възможност по електронен път да бъдат подавани декларации образец 5 и 7, които са свързани със задължителното осигуряване на самоосигуряващи се и безработни. 

От приходната агенция поясняват, че в случаите, когато самоосигуряващи се лица, които внасят осигуровки само във  фонд „Пенсии” на ДОО и/или за задължително здравно осигуряване, са превели авансово осигурителните си вноски за определен период, то те трябва да подадат Декларация образец 5. Декларацията се подава само за пълни календарни месеци с еднакъв месечен осигурителен доход , в срок до 25-о число на месеца, следващ първия месец от периода, за който са внесени осигурителните вноски.

От НАП напомнят още, че преди да започнат сами да превеждат дължимите здравноосигурителни вноски, безработните лица трябва да подадат Декларация образец 7. Декларацията се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание. Тоест ако сте в това качество от юни и трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то до 25 юли трябва да подадете Декларация образец 7. В този срок трябва да се плати и дължимата вноска, но след като вече е подадена Декларация бразец 7. В декларацията се вписват личните данни и началната дата, от която за гражданина е възникнало задължението да плаща сам здравноосигурителните си вноски, поясняват от агенцията. До момента декларация образец 7 се подаваше в офиса на НАП по постоянен адрес. Вече може да бъде подадена и онлайн с персонален идентификационен код.

Новата услуга е достъпна в Портала за е-услуги на НАП.

Източник: НАП
Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Да, запознат съм с регламента и моите задължения по него като работодател, опериращ с лични данни. - 6.3%
Не, все още не съм проучил новите регулации в областта на личните данни. - 87.5%
Не, разчитам ТРЗ специалистът, който обслужва бизнеса ми, да ме информира за новите ми задължения. - 6.3%

Общо гласували: 16
Гласуването по тази анкета е приключило on: Август 31, 2018

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове