Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

НАП и НОИ интегрират системите си за електронни услуги

  • Написана от 

НАП и НОИ свързват системите си за електронни услугиС подписаното на 30 юни споразумение Националният осигурителен институт и НАП регламентират взаимодействието на двете институции при осигуряването на достъп до електронно обслужване.

За това информират от пресцентъра на НОИ и уточняват, че чрез електронната свързаност се дава възможност за осъществяване на интеграцията на ПИК-кодовете на НОИ и НАП. По този начин осигурените лица, които имат 12-цифрен персонален идентификационен код, издаден от НАП, ще имат достъп до справочни услуги от информационната система на НОИ.

От началото на юли може да се използва справочната електронна услуга „Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране“   и чрез ПИК на НАП. Тя е публикувана в рубрика „Е-услуги“/ Справки/ по ЕГН и ПИК на НАП. От НОИ поясняват, че след потвърждаване на избор за достъп до нея чрез ПИК на НАП, потребителят автоматично се пренасочва към сайта на приходната агенцията. Съгласно установения ред, лицето въвежда своя личен идентификатор и ПИК на НАП. След успешна оторизация, справката се изпълнява автоматично, като се визуализира на сайта на НОИ.

Очаква се списъкът на електронните услуги на НОИ, които да могат да се ползват с ПИК на НАП, да бъде разширяван, като се добавят и други справки, предоставяни на осигурените лица по ЕГН или на осигурителите по ЕИК/БУЛСТАТ.

Източник: НОИ
Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Да, запознат съм с регламента и моите задължения по него като работодател, опериращ с лични данни. - 6.3%
Не, все още не съм проучил новите регулации в областта на личните данни. - 87.5%
Не, разчитам ТРЗ специалистът, който обслужва бизнеса ми, да ме информира за новите ми задължения. - 6.3%

Общо гласували: 16
Гласуването по тази анкета е приключило on: Август 31, 2018

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове