Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Актуализиран Наръчник по задължително социално и здравно осигуряване и ГВРС за 2015 г.

  • Написана от 

Актуализиран Наръчник по задължително социално и здравно осигуряване и ГВРС за 2015 г.

Утвърден е Наръчник по задължително социално и здравно осигуряване и гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя за 2015 г..

Актуализираният текст на ръководството е публикуван в интернет страницата на НАП в рубриката Осигуряване/Становища и указания

В първия раздел е систематизирана информация относно различните аспекти на задължителното социално осигуряване. Разгледани са основните принципи, обхвата и нормативната уредба, регламентираща държавното обществено осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване и учителския пенсионен фонд. В отделните фишове на наръчника са посчении и редица примери, улесняващи прилагането на осигурителното законодателство. 

Раздел II съдържа информация относно задължителното здравно осигуряване, а Раздел III разглежда същността на гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Полезна информация за декларациите и заявленията по Наредба № Н-8 за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица, уведомленията по Наредба № 5 от 29 декември 2002 г. и заявления по Наредбата за реда за внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски и вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" е систематизирана в последния раздел на Наръчника.

Актуализираният вариант е в съответствие с промените за 2015 г. в Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравното осигуряване, Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя и съответните подзаконови нормативни актове. 

Наръчникът е достъпен за изтегляне от тук: Наръчник по задължително социално и здравно осигуряване и ГВРС за 2015 г.

Източник: НАП
Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове