Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Земеделските стопани избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година до 31 декември

  • Написана от 

Земеделските стопани избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година до 31 декемвриСъгласно разпоредбите на чл. 29 а от ЗДДФЛ физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, могат да упражнят правото си на избор за облагане на доходите от дейността им през 2020 г. (изборът е в сила за 5 последователни данъчни години и не е необходимо да се декларира ежегодно) до края на декември, напомнят от приходната агенция. 

Декларацията по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ, с която в срок до 31 декември на предходната година се заявява желаният вариант на облагане, може да бъде намерен на сайта на НАП, рубриката „За гражданите“ › Документи - данъци, както и тук:

Декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ за упражняване правото на избор на облагане от физическите лица, регистрирани като земеделски стопани

Друго важно напомняне от страна на данъчната администрация - при облагане по реда, предвиден за едноличните търговци (чл. 28 от ЗДДФЛ), регистрираните като земеделски стопани физически лица не могат да ползват правото за преотстъпване на данъка върху годишната данъчна основа, който е предвиден в чл. 48, ал. 6 от ЗДДФЛ. 

Относно избора на облагане на доходите на новорегистрираните земеделски стопани като еднолични търговци, разпоредбите на закона предвиждат възможност задължените лица да заявят желанието си да продължат да се облагат през 2020 г. и следващите четири години по същия ред като също подадат декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември 2019 г.

Източник: НАП 

 

Влезте, за да коментирате

Следвай ни в социалните мрежи

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Категории

InBalance

Популярни тагове