Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Неоторизираният достъп до базата с данни на НАП и последиците от него - отговори на НАП на най-често задаваните въпроси

Неоторизираният достъп до базата с данни на НАПСлед като на 16.07.2019 г. беше съобщено за  неправомерно осъществяване на достъп до около 3% от базата данни на НАП, като при това изтичането на чувствителна лична информация за около 4 млн. живи български граждани и около 1,1 млн. починали лица се е случило почти 20 дена по-рано, преди ден от приходната агенция публикуваха документ с отговори на някои от най-често задаваните въпроси по казуса. 

Сериозността на атаката срещу институцията наложи предприемането на редица мерки, сред които освен актуализация на защитата, одит на информационните системи и започнатото производство от КЗЛД е и разяснителна кампания относно потенциалните последици от неоторизирания достъп до лични данни  и предприетите действия от страна на НАП за ограничаване на потенциалните щети. 

Със 189-те души, за които е разкрита най-много информация - комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта, данъчните съобщават, че ще се свържат лично. Всички граждани ще имат възможност да проверят дали информация за тях е била неправомерно достъпена чрез приложение, през което да могат да направят справка след въвеждане на ЕГН и телефонен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. По този начин ще се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни.

Допълнено на 25.07.2019 г.: Приложението е достъпно на адрес https://check.nra.bg/. Съобщенията към клиентите на НАП се изпращат от кратки номера 1220, 1917 и др.

След като приключи съпоставката на незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните бази данни и се провери дали няма дописване или манипулация, НАП ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

От агенцията уверяват, че не е необходимо почти 4 млн. българи, чиито лични данни са били противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Те могат да се възползват от практическите съвети за минимизиране на риска от злоупотреби, които са публикувани тук:

Най-често задавани въпроси по повод неоторизирания достъп до данни на НАП (24.07.2019) 

Източник: НАП

 

 

Влезте, за да коментирате

Следвай ни в социалните мрежи

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Категории

InBalance

Популярни тагове