Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Нови образци на документи за изплащане на болнични и майчинство след 15 юли 2018 г.

Нови образци на документи за изплащане на болнични и майчинствоСлед 15 юли НОИ ще приема само нови образци документи за изплащане на болнични и майчинство, информират от осигурителния институт. 

Промените в документацията са наложени от влизащите в сила от 1.07.2018 г. изменения и допълнения в Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване по отношение на отпуска и паричните обезщетения на осиновителите на деца до 5-годишна възраст. Съгласно новите разпоредби от 1 юли правото на отпуск и обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст е за период от 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст, обобщават от НОИ. Когато отпускът е прекъснат или не е ползван, осиновителите ще получават 50% от полагащото се обезщетение след изтичането на 90 дни от деня на предаване на детето за осиновяване до изтичане на 365 дни или навършване на 5-годишна възраст.

Актуализирани формуляри за заявления-декларации и удостоверения за изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване ще бъдат публикувани в интернет страницата на институцията, в рубриката За потребителя ➤ Формуляри ➤ Формуляри и образци за временна неработоспособност и майчинство.

След средата на настоящия месец приемането на старите образци на цитираните по-горе документи, отансящи се за периоди преди 1 юли 2018 г., ще бъде преустановено. След актуализация на софтуера в периода 16-18.07.2018 г. (удостоверения в рамките на тези три дни няма да се приемат) ще могат да се използват само новите варианти. Изискванията към структурата, формата, използваните номенклатури и контрола на подаваните данни по новите образци на Приложения № 9, 10 и 11 към НПОПДОО са публикувани в рубриката Е-услуги ➤ За разработчици на софтуер ➤ Електронен обмен на данни за изплащане на парични обезщетения от ДОО. Могат да бъдат изтеглени и от линковете по-долу:

*Приложение №1 – „Структура, формат, използвани номенклатури и изисквания към контрола на подаваните данни от удостоверения Приложения № 9, № 10 и № 11 към НПОПДОО“, в сила от 07.2018 г.

*Приложение №1 – „Структура, формат, използвани номенклатури и изисквания към контрола на подаваните данни от удостоверения Приложения № 9, № 10 и № 11 към НПОПДОО“, в сила от 07.2018 г. с обозначени промени.

*Описание на съответствието при подаване на корекция, заличаване на данни и промени в обстоятелствата, подадени със старите образци на удостоверения

*Приложение № 1 – XML схеми на подаваните данни от удостоверения Приложения № 9, № 10 и № 11 от НПОПДОО, в сила от 07.2018 г. 

Проверка на предварително подготвен файл с данни без КЕП може да бъде направена ТУК.

Източник: НОИ

Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове