Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си до 31 януари

Самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си до 31 януариДо края на януари самоосигуряващите се лица могат еднократно да упражнят правото си да променят вида на осигуряване за съответната година. Това се случва с подаване на декларация по утвърден от изпълнителния директор на НАП образец. 

Съгласно нормативните изисквания задължителни за самоосигуряващите се лица са вноските във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване, но наред с тях по свой избор те могат да се осигуряват и за общо заболяване и майчинство (чл. 4, ал. 3 и ал. 4 от КСО) и по този начин да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО. 

От НАП напомнят, че при варианта за осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт (фонд “Пенсии“) отпада право на обезщетения в определени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане). 

Важно е да се отбележи, че самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си с подаване на декларация до НАП в 7-дневен срок от започване или възобновяване на дейността си. Ако тази декларация не е подадена в нормативно регламентирания срок, самоосигуряващото се лице подлежи на осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт (чл. 1, ал. 3 от НООСЛБГРЧМЛ). При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избраният и деклариран вид осигуряване. 

ВАЖНО: Минималният и максималният размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица се определя за всяка календарна година със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Съгласно чл. 9 от ЗБДОО за 2018 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица е фиксиран на 510 лв. Максималният месечен размер на осигурителния доход е 2600 лв.

Източник: НАП

 

Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове