Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Удостоверенията за местно лице за данъчни цели се издават в офисите на НАП

Удостоверенията за местно лице за данъчни цели се издават в офисите на НАПНАП напомни на клиентите си, че в офисите на приходната агенция се издават удостоверенията за местно лице за данъчни цели, включително и когато е необходимо удостоверяване върху формуляр на чуждестранна данъчна администрация.

В тези случай също трябва да бъде подадено "Искане за издаване на удостоверение за местно лице" (Обр. № Окд-273) с приложен към него формуляр от съответната чуждестранна данъчна администрация, придружен с точен превод на български език, извършен от заклет преводач.

От НАП уточняват, че за да се облекчи процесът и да се намали времето за издаване на документа, искането трябва да бъде подадено своевременно и с посочена коректно информация в Част ІІ относно данни, имащи значение за определянето на физическото лице,включително ЕТ, като местно лице за Република България. Обърнато е внимание също така, че данните, свързани с размер на получен доход в България за дадена година, които лицата посочват в представяните формуляри на чуждестранни данъчни администрации, подлежат на удостоверяване от НАП само в случаите, когато лицето отговаря на условията за „местно лице“ по смисъла на конкретна СИДДО.

Като изключение от приходната агенция посочват немските формуляри Bescheinigung EU/EWR der ausländischen Steuerbehörde zur Einkommensteuerklärung и Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuer-pflichtiger Arbeitnehmer nach §1 Abs. 3, §1A EstG. За да бъде удостоверена информацията в тях, лицата, които имат постоянен адрес или адрес на пребиваване в Република България, трябва да подадат „Искане за издаване на документ“ (Обр. № Окд-51).

Двата формуляра са достъпни за изтегляне в интернет страницата на НАП, в рубриката За граждани » Документи - данъци - Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, както и от линковете по-долу:

Източник: НАП

Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове