Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Все повече сигнали в НАП за некоректни агенции за недвижими имоти

  • Написана от 

Зачестиха сигналите в НАП от измамени от агенции за имотиОт приходната агенция отчитат ръст в жалбите от клиенти на некоректни посредници при покупка, продажба или наемане на имоти. По голямата част от подалите сигнал в НАП не са получили касов бон или друг счетоводен документ за платените комисиони.

Проверките на данъчните показват, че в почти всички случаи наистина има нарушение. От Агенцията припомнят, че санкцията за неиздаване на касова бележка от физически лица, които не са търговци е до 500 лева, а при едноличните търговци и юридическите лица санкцията е от 500 лева до 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат.

Според анализите на данъчните служители некоректните агенции за недвижими имоти нанасят загуби за бюджета на страната в размер 26,2 млн. лв. средно за една година. През предходната година от НАП са ревизирали 390 фирми - посредници в сделки с недвижими имоти, което обаче не е довело до желаните резултати и изсветляване на приходите в бранша. Друга интресна мярка заедно с контролната дейност, за която информират от приходната администрация, е издадената съвместно с Национално сдружение „Недвижими имоти” информационна брошура, която дава практически съвети на гражданите как да действат при покупка, продажба или наемане на имот и какво да изискват от агенция-посредник, ако са решили да ползват такава. в брошурата, която предстои да бъде допълнена и преиздадена за 2015 г., е предоставена и информация за данъчното облагане на доходите от продажба или наем на имот. Брошурата може да бъде разгледана в интернет страницата на НАП, както и да бъде изтеглена от прикачения файл по-долу.

От НАП препоръчват ако въпреки вашето искане не получите документ, удостоверяващ плащането на парична сума за комисиона на агенция или посредник при сделка с недвижими имоти, да подадете сигнал по телефона или чрез електронна поща. Конфиденцилността на подателя е гарантирана, уверяват данъчните.

Източник: НАП
Влезте, за да коментирате

Следвай ни в социалните мрежи

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Категории

InBalance

Популярни тагове