Menu
InBalance News е проект на Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС
Бизнес услуги от ново поколение ► Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете! ► Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС

8 нови електронни услуги са достъпни за клиентите на НАП

8 нови електронни услуги от НАПСписъкът с е-услуги, предоставяни от НАП, се увеличава с осем нови, достъпни от 15 октомври 2018 г. в портала на приходната агенция. Част от тях са използваеми и с персонален идентификационен код, докато за друга е необходим КЕП за юридически и физически лица. 

По електронен път ще може да бъде подавано "Искане за издаване на удостоверение за местно лице". За целта е необходим КЕП/ПИК за юридически и физически лица. Декларацията по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ за упражняване правото на избор на облагане от физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, също вече ще е възможно да се подава онлайн. Услугата е достъпна с КЕП и ПИК за физически лица.

Списъкът с новите електронни услуги, които клиентите на НАП могат да използват от средата на настоящия месец, продължава с подаване на четири вида уведомления: „Уведомление по чл. 77 от ДОПК“, „Уведомление по чл. 77а от ДОПК“, „Уведомление по чл. 78 от ДОПК“ и „Уведомление за вписване, промяна на обстоятелства или заличаване от регистъра по чл. 176в, ал. 15 от ЗДДС“. За първите две се изисква КЕП за юридически лица, а за останалите - квалифициран електронен подпис за юридически и физически лица.

През портала за е-услуги на агенцията вече могат да се правят и справки за декларирани, изчислени и внесени задължителни осигурителни вноски на самоосигуряващо се лице за година. Заинтересованите физически лица ще трябва да разполагат с ПИК или КЕП с разрешен пълен достъп до услугите на НАП. 

С КЕП за юридически и физически лица електронно вече може да се подаде и „Заявление по чл. 169, ал. 4 от ДОПК“.

Източник: НАП

 

 

Влезте, за да коментирате

Следвай ни в социалните мрежи

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Категории

InBalance

Популярни тагове