Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Данък между 300 и 1000 лв. за таксиметровите превози на пътници с приетите на второ четене промени в ЗМДТ

  • Написана от 

Данък между 300 и 1000 лв. за таксиметровите превози на пътници с приетите на второ четене промени в ЗМДТУправляващите приеха окончателно облагането на таксиметровите превози на пътници с данък между 300 и 1000 лв.

Промените в Закона за местните данъци и такси, гласувани вчера на второ четене, предвиждат Общинският съвет на общината, на чиято територия се извършва превозът, в срок до 31 октомври на предходната година да решава точно колко ще плащат такситата. При първото четене долната граница на налога беше определена в размер от 400 лв. 

С приетите изменения в нормативния акт като данъчно задължени лица са посочени превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация от изпълнителния директор на ИА "Автомобилна администрация", на които е издадено разрешение за таксиметров превоз на пътници от кмета на съответната община, или лицата, извършващи таксиметров превоз от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Данъкът ще се заплаща годишно за всеки отделен автомобил, като е предвидена възможност за възстановяване на надвнесени суми при прекратяване на дейността, когато е платен пълният размер.

Удостоверението за водач на лек таксиметров автомобил на кандидатите, които отговарят на изискванията ще се издава от директора на съответното регионално звено на автомобилната администрация и ще важи 5 години. Издадените разрешения до влизане в сила на закона ще запазят валидността си за срока, за който са издадени, но не по-късно от 31 декември 2017 г.

С промени в Закона за автомобилните превози е регламентирана солидарна отговорност на ретистрирания превозвач за вредите, причинени от шофьори, действащи от негово име, но за своя сметка, при или по повод на извършване на таксиметрови превози на пътници, когато са покрити от "Гражданска отговорност" и "Злополука", съгласно Кодекса за застраховането. Тази разпоредба е в сила от 1 април. Правоотношенията между превозвача и водача се уреждат с писмен договор. Тази разпоредба е в сила от 1 април.

Приетите на второ четене промени в ЗМДТ ще влязат в сила от януари 2017 г. След като бъде публикуван в ДВ, текстът на нормативния акт ще бъде добавен като прикачен файл по-долу.

Източник: БТА

Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове