Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

На второ четене отпаднаха редица спорни предложения за промени в ЗКПО

  • Написана от 

На второ четене отпаднаха редица спорни предложения за промени в ЗКПОДнес парламентът гласува на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с който се правят изменения и в редица други данъчни закони.Депутатите окончателно се отказаха от облагането с данък на малките земеделски имоти в строителните граници на населените места

Молитвените храмове няма да плащат такса "смет", решиха още депутатите. 

Отпада и частичното възстановяване в размер на 70 % на ДДС при покупка на стойност над 5000 лв. на фирмени автомобили и недвижими имоти, които ще се ползват и за лични нужди. Спорното предложение, придобило популярност като данък "уикенд" мина на първо четене, но между първо и второ четене беше отхвърлено при дебатите в бюджетната комисия.

С приемането на второ четене на промени в ЗКПО, с които се изменя Законът за данък върху добавената стойност, управляващите решиха още общият режим за регистриране и отчитане на доставките и на продажбите на течни горива вече ще се прилага и за големите петролни бази, които в шестмесечен срок трябва да поставят съответните измервателни уреди. Съгласно закона те също ще издават касови бележки за извършените доставки и ще имат дистанционна връзка с НАП, което ще даде възможност за определяне на наличните количества горива в резервоарите.

Компромисно решение намериха депутатите и за ограничаването на плащанията в брой. Прагът ще бъде намален от 15 000 лв. на 10 000 лв. Първоначалното предложение на финансовото министерство беше плащанията в брой да бъдат ограничени до 5 000 лв. 

Беше отхвърлено предложеното от Реформаторския блок данъчно облекчение от 5% за физическите лица, които даряват лично пари за лечение на деца, когато необходимите средства не се покриват изцяло от държавата или държавата не е отпуснала средства за лечението към момента на неговото започване. Текстът предизвика дебати и след като беше приет на първо гласуване, отпадна след прегласуването му. 

Управляващите приеха обаче промени в текстовете на ЗДДФЛ, които дават възможност на дипломатическите представителства в България да удържат и внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях.

Голяма част от измеменията и допълненията в Закона за корпоративното подоходно облагане, приети днес, се отнасят до данъчните облекчения, представляващи държавна помощ за регионално развитие. 

Окончателният текст на приетия на второ четене Закон за измененеие и допълнение наЗакона за корпоративното подоходно облагане предстои да бъде обнародван в държавен вестник, като по-голямата част от промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

Докладът на бюджетната комисия относно гласувания днес законопроект може да бъде видян тук.

 

Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове