Menu
InBalance News е проект на Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС
Бизнес услуги от ново поколение ► Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете! ► Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС

Данък за второ жилище в курорт предлага проект за промени в ЗМДТ

Данък за второ жилище в курорт предлага проект за промени в ЗМДТОблагане с годишен данък на жилищен имот, който не е основно жилище на лицето и се намира на територията на някоя от общините, включени в списъка на курортите на България, предвижда проект за промени в Закона за местните данъци и такси. 

Размерът на данъка се предвижда да се определя от общинския съвет, като границите, в които той ще варира, са от 0,5 до 0,7% от данъчната оценка на имота в планинските и морските курорти от национално значение, или от 0,2 до 0,4% за останалите. Данъкът ще се дължи за визираните в новосъздадения Раздел Iа към глава втора "Местни мданъци" жилищни имоти в курортите, които по смисъла на Pегламент (EC) № 692/2011 са "обекти на настаняване, за които не се плаща наем" и не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма.

В мотивите си авторите на законопроекта твърдят, че той ще се прилага само за онези жилщни имоти в курортите, които обективно могат да се характеризират като места за настаняване на посетители, но не се декларират като такива с аргумента, че пребиваването в тях е безплатно.

Пълният текст на законопроекта и мотивите към него могат да бъдат разгледани в интернет страницата на НС, както и тук:

Източник: НС

 

Влезте, за да коментирате

Следвай ни в социалните мрежи

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Категории

InBalance

Популярни тагове