Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Проектът на държавния бюджет за 2018 г. е публикуван за обсъждане

Проектът на държавния бюджет за 2018 г. е публикуван за обсъжданеМинистерство на финансите публикува днес за обществено обсъждане проекта на дължавния бюджет за 2018 г.

Като мотиви към законопроекта е представена актуализираната средносрочна бюджетна проноза за периода 2018-2020 г. 

Приходната част на бюджета не предвижда в средносрочен план значителни промени в данъчното облагане, но е предложено поетапно увеличаване на акцизната ставка на цигарите за достигане на минималния акциз от 177 лв. на 1000 къса към 01.01.2018 година.

В прессъобщението на финансовото министерство се посочва, че Бюджет 2018 приоритетно е фокусиран върху няколко ключови сектора - сектор "Образование" и продължаване на реформите в него, отбрана и сигурност, социална и здравна политика, както и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година. Предвидено е увеличение на средствата, които ще бъдат отпуснати за разходи по увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование, както и промяна в системата на делегираните бюджети с цел повишаване на качеството на образователния процес, обобщавот от МФ. В сферата на отбраната и сигурността средства ще бъдат отпуснати за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби, а също и за увеличаване на разходите за персонал. 

В бюджета за 2018 г. е заложено и увеличение на обезщетенията за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст, за отглеждане на дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца и на минималния дневен размер на паричното обезщетение за безработица. Предвидени са и повече средства за социалните работници в структурите към МТСП, както и продължаване на финансирането на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“.

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 година, на 560 лв. от 1 януари 2019 година и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. 

Допълнителни средства са предвидени и в сферата на здравеопазването.

По отношение на осигурителната политика през 2018 г. без промяна остават съотношениеята на на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване и се е повишава размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” на ДОО с един процентен пункт. Предвижда се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица за 2018 г. да е в размер на 510 лв., а за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители той да бъде увеличен от 300 лв. на 480 лева.

Текстът на проекта за Бюджет 2017 и цитираната като мотиви към него бюджетна прогноза могат да бъдат разгледани тук:

Източник: МФ

Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове