Menu
InBalance News е проект на Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС
Бизнес услуги от ново поколение ► Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете! ► Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС

Проектът на държавния бюджет за 2018 г. е публикуван за обсъждане

Проектът на държавния бюджет за 2018 г. е публикуван за обсъжданеМинистерство на финансите публикува днес за обществено обсъждане проекта на дължавния бюджет за 2018 г.

Като мотиви към законопроекта е представена актуализираната средносрочна бюджетна проноза за периода 2018-2020 г. 

Приходната част на бюджета не предвижда в средносрочен план значителни промени в данъчното облагане, но е предложено поетапно увеличаване на акцизната ставка на цигарите за достигане на минималния акциз от 177 лв. на 1000 къса към 01.01.2018 година.

В прессъобщението на финансовото министерство се посочва, че Бюджет 2018 приоритетно е фокусиран върху няколко ключови сектора - сектор "Образование" и продължаване на реформите в него, отбрана и сигурност, социална и здравна политика, както и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година. Предвидено е увеличение на средствата, които ще бъдат отпуснати за разходи по увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование, както и промяна в системата на делегираните бюджети с цел повишаване на качеството на образователния процес, обобщавот от МФ. В сферата на отбраната и сигурността средства ще бъдат отпуснати за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби, а също и за увеличаване на разходите за персонал. 

В бюджета за 2018 г. е заложено и увеличение на обезщетенията за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст, за отглеждане на дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца и на минималния дневен размер на паричното обезщетение за безработица. Предвидени са и повече средства за социалните работници в структурите към МТСП, както и продължаване на финансирането на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“.

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 година, на 560 лв. от 1 януари 2019 година и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. 

Допълнителни средства са предвидени и в сферата на здравеопазването.

По отношение на осигурителната политика през 2018 г. без промяна остават съотношениеята на на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване и се е повишава размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” на ДОО с един процентен пункт. Предвижда се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица за 2018 г. да е в размер на 510 лв., а за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители той да бъде увеличен от 300 лв. на 480 лева.

Текстът на проекта за Бюджет 2017 и цитираната като мотиви към него бюджетна прогноза могат да бъдат разгледани тук:

Източник: МФ

Влезте, за да коментирате

Следвай ни в социалните мрежи

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Категории

InBalance

Популярни тагове