Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Промени в Закона за малките и средните предприятия предлагат от Министерство на икономиката

  • Написана от 

Промени в Закона за малките и средните предприятия предлагат от Министерство на икономикатаПроект за промяна в Закона за малките и средните предприятия предвижда да отпадне изключението за свързаност на предприятията по отношение на висшите училища и изследователските центрове.

Целта е да се съгласуват текстовете в българското законодателство в областта на МСП с европейската нормативна уредба, регламентираща категоризацията и свързаността на предприятията. 

Законопроектът е на Министерство на икономиката и е публикуван днес за обществено обсъждане. Конкретната корекция, която се предлага с тази законодателна инициатива, е премахване на текста „с изключение на случаите, когато лицата са висши училища или изследователски центрове“ в чл.4, ал.7 от ЗМСП, тъй като с действащта към момента разпоредба се допуска отклонение от правилата в областта на държавните помощи и в частност на Регламент (ЕС) 651/2014. 

В мотивите към проекта е посочено, че отстраняването на несъответствията с европейското законодателство е от изключително значение за страната, тъй като от това зависи коректното усвояване на средства от българските малки и средни предприятия по оперативните програми ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., средствата за подпомагане на научно-изследователска и развойна дейност на предприятия и организации за научни изследвания, както и средства от Националния иновационен фонд и други. 

С проекта на Закон за изменение на Закона за малките и средните предприятия можете да се запознаете ТУК.

Източник: Министерство на икономиката 
Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Да, запознат съм с регламента и моите задължения по него като работодател, опериращ с лични данни. - 6.3%
Не, все още не съм проучил новите регулации в областта на личните данни. - 87.5%
Не, разчитам ТРЗ специалистът, който обслужва бизнеса ми, да ме информира за новите ми задължения. - 6.3%

Общо гласували: 16
Гласуването по тази анкета е приключило on: Август 31, 2018

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове