Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Включват ли се във VIES-декларация фактури, издадени за немски фирми, които си самоначисляват ДДС?

Включват ли се във VIES-декларация фактури, издадени за немски фирми, които си самоначисляват ДДС?Българска фирма с регистрация по ЗДДС у нас прави услуги по почистване на недвижими имоти в Германия. Клиентите на българската фирма са също фирми с регистрация по ЗДДС в Германия. Те си самоначисляват ДДС в Германия. Трябва ли фактурите, които българската фирма издава за немските фирми, да се включват във VIES-декларация?

Експерт на Портал Счетоводство дава следния отговор:

Посочените в казуса услуги имат връзка с недвижим имот. В случай че недвижимият имот е в Германия, според чл. 21, ал. 4 от ЗДДС, мястото на доставка на предоставяните услуги ще е страната, където се намират недвижимите имоти, а в този случай Германия.

Според чл. 86, ал. 3 не се начислява данък, когато се прави доставка, имаща място на изпълнение вън от територията на страната.

Чл. 125, ал. 2 от закона посочва кои доставки се отразяват във VIES-декларация. Това са единствено вътреобщностните доставки, доставките в качество на посредник в тристранна операция и доставките на услуги по чл. 21, ал. 2, чието място на изпълнение е на територията на друга страна членка.

Доставките по чл. 21, ал. 4 не влизат в обхвата на деклариране във VIES, поради което фактурите за услугите по почистване за немските фирми не се включват във VIES-декларацията. 

Повече за казуса можете да прочетете в Портал Счетоводство тук >>>

Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Да, запознат съм с регламента и моите задължения по него като работодател, опериращ с лични данни. - 6.3%
Не, все още не съм проучил новите регулации в областта на личните данни. - 87.5%
Не, разчитам ТРЗ специалистът, който обслужва бизнеса ми, да ме информира за новите ми задължения. - 6.3%

Общо гласували: 16
Гласуването по тази анкета е приключило on: Август 31, 2018

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове