Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Може ли да се изтегли в брой от сметка на фирма дивидент в размер на 19 хил. лв.

Може ли да се изтегли в брой от сметка на фирма дивидент в размер на 19 хил. лв.За 2016 г. собственикът на ЕООД разпределя дивидент от 20 хил. лв. и заплаща данък от 1000 лв. Собственикът няма своя банкова сметка. В банковата сметка на ЕООД има 30 хил. лв. Може ли собственикът да изтегли от банковата сметка на фирмата си дивидента от 19 хил. лв. в брой?

Експерт на Портал Счетоводство дава следния отговор:

Според чл. 3 от Закона за ограничаване на плащанията в брой разплащанията на територията на България стават единствено посредством паричен превод или чрез внасяне по платежна сметка, в случай че са:

- на стойност, която е равна на или по-висока от 10 хил. лв.;

- в размер, по-нисък от 10 хил. лв., но представляват част от парична престация по договор със стойност, която е равна на или по-висока от 10 хил. лв.

Това ограничение се прилага също, когато се правят плащания в чуждестранна валута, ако тяхната левова равностойност е равна на или по-висока от 10 хил. лв. Тази равностойност в левове се определя, като се използва курсът на БНБ в деня на плащането.

За да попадне в ограниченията на Закона за ограничаване на плащанията в брой и да не може да се направи в брой, плащането на дивидент трябва да:

- надвишава определената в Закона максимална сума за плащане в брой - 10 хил. лв.;

- се плаща в резултат на отделно решение на общото събрание на ЕООД за изплащане на дивидент, което се явява едно самостоятелно основание за изплащане;

- се изплаща на територията на страната.

Повече можете да прочете в Портал Счетоводство тук >>>

Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове