Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Може ли да се изтегли в брой от сметка на фирма дивидент в размер на 19 хил. лв.

Може ли да се изтегли в брой от сметка на фирма дивидент в размер на 19 хил. лв.За 2016 г. собственикът на ЕООД разпределя дивидент от 20 хил. лв. и заплаща данък от 1000 лв. Собственикът няма своя банкова сметка. В банковата сметка на ЕООД има 30 хил. лв. Може ли собственикът да изтегли от банковата сметка на фирмата си дивидента от 19 хил. лв. в брой?

Експерт на Портал Счетоводство дава следния отговор:

Според чл. 3 от Закона за ограничаване на плащанията в брой разплащанията на територията на България стават единствено посредством паричен превод или чрез внасяне по платежна сметка, в случай че са:

- на стойност, която е равна на или по-висока от 10 хил. лв.;

- в размер, по-нисък от 10 хил. лв., но представляват част от парична престация по договор със стойност, която е равна на или по-висока от 10 хил. лв.

Това ограничение се прилага също, когато се правят плащания в чуждестранна валута, ако тяхната левова равностойност е равна на или по-висока от 10 хил. лв. Тази равностойност в левове се определя, като се използва курсът на БНБ в деня на плащането.

За да попадне в ограниченията на Закона за ограничаване на плащанията в брой и да не може да се направи в брой, плащането на дивидент трябва да:

- надвишава определената в Закона максимална сума за плащане в брой - 10 хил. лв.;

- се плаща в резултат на отделно решение на общото събрание на ЕООД за изплащане на дивидент, което се явява едно самостоятелно основание за изплащане;

- се изплаща на територията на страната.

Повече можете да прочете в Портал Счетоводство тук >>>

Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове