Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Внос на ударени коли от ЕС с цел препродажба и протокол по чл. 117 от ЗДДС

Внос на ударени коли от ЕС с цел препродажба и протокол по чл. 117 от ЗДДСДейността на фирма е търговия на горива. От януари тази година, обаче, фирмата започва да внася ударени коли от ЕС, като целта е да се възстановят и препродадат на клиенти у нас. Освен протокол по чл. 117 от Закона за ДДС следва ли да се декларира нещо друго?

Експерт на Портал Счетоводство дава следния отговор на поставените въпроси:

Ако предмет на покупката се явяват автомобили в употреба, включително и такива, които не са в движение, но са годни за ползване по предназначение след даден ремонт, за тях не са налице специални изисквания. За целите на ЗДДС трябва да се изясни какъв статут има доставката от страна на доставчика в ЕС – ако доставчикът е дилър, прилагащ режима на маржа на цената, доставката не представлява вътреобщностно придобиване (ВОП), а е обложена с данък в страната на продавача. В подобен случай за българската фирма, която е купувач, няма задължение да самоначислява данък. Подобни доставки не биват декларирани за целите на ЗДДС. За тях няма и право на данъчен кредит за начисления от доставчика данък върху маржа на цената.

В случай, че доставчикът третира и декларира доставката като вътреобщностна доставка (ВОД), т.е. тя се явява освободена от данък в страната на пращане, за придобиващия у нас има вътреобщностно придобиване (ВОП) и той е задължен да самоначисли данък съгласно чл. 84 от ЗДДС с протокол по чл. 117 от ЗДДС. За този самоначислен данък възниква право на данъчен кредит според общите правила на ЗДДС. 

Повече можете да прочетете в Портал Счетоводство тук >>>

Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове