Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Регистрация по ДДС за зъботехническа лаборатория

Регистрация по ДДС за зъботехническа лабораторияЗа каква част от дейността си трябва да се регистрира по ДДС зъботехническа лаборатория - за цялата или за конкретна (като изработване на импланти)?

Експерт на Портал Счетоводство дава следния отговор на въпроса:

Оборотът за задължителна регистрация по Закона за ДДС се формира единствено от направените облагаеми доставки и някои освободени, например доставките на застрахователни и финансови услуги. Направените освободени доставки според реда на гл. 4 от ЗДДС не участват във формирането на оборота за задължителна регистрация по ЗДДС.

Според чл. 39, т. 1 от ЗДДС освободена доставка представлява извършването на здравни (медицински) услуги и пряко свързаните с тях услуги, които се оказват от страна на здравни заведения и детски ясли по Закона за здравето и от лечебни заведения по Закона за лечебните заведения. Според т. 5 освободена доставка представлява доставката на зъбни протези от страна на лекари по дентална медицина или зъботехници.

Според Закона за лечебните заведения, самостоятелна медико-техническа лаборатория представлява лечебно заведение, където специалисти, имащи съответното образование, правят предписани от лекар или лекар по дентална медицина, специфични технически дейности и произвеждат специализирани медицински изделия. В случай че зъботехническата лаборатория има регистрация като самостоятелна медико-техническа лаборатория по Закона за лечебните заведения, всички предоставени медицински услуги представляват освободени доставки съгласно чл. 39, т. 1 от ЗДДС.

Повече можете да прочетете в Портал Счетоводство тук >>>

Влезте, за да коментирате

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове