Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е създаден и се поддържа от ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Регистрация по ДДС за българска фирма, предоставяща услуги на щатска

Регистрация по ДДС за българска фирма, предоставяща услуги на щатскаБългарска фирма предоставя консултантски услуги и услуги по създаване и коригиране на текстове на фирма от САЩ по силата на сключен между тях договор. Необходимо ли е българската фирма да се регистрира по ДДС, когато натрупа оборот от 50 хил. лв. от тези услуги?

Експерт на Портал Счетоводство дава следния отговор:

Когато се определя кое е мястото на доставки на услуги, от голяма важност е да се определи какъв е статутът на получателя. С оглед фирмата от САЩ да се третира като данъчнозадължено лице (ДЗЛ), е нужно да се направи съображение с чл. 18, ал. 3 от Регламент 282/2011.

Ако може да се докаже, че получателят на услугите е ДЗЛ, мястото на доставка на услугите ще се определи съобразно чл. 21, ал. 2 от ЗДДС, т.е. то ще е, където получателят е установил независимата си икономическа дейност - в САЩ. Услугите, чието място на изпълнение е вън от България, са необлагаеми по ЗДДС, затова не взимат участие във формирането на оборотите за регистриране по чл. 96 от ЗДДС.

Пълния отговор четете в Портал Счетоводство тук >>>

Влезте, за да коментирате

Анкета

Знаете ли как влизащият в сила през май 2018 г. нов европейски регламент за защита на личните данни ще се отрази на задълженията ви като работодател.

Да, запознат съм с регламента и моите задължения по него като работодател, опериращ с лични данни. - 6.3%
Не, все още не съм проучил новите регулации в областта на личните данни. - 87.5%
Не, разчитам ТРЗ специалистът, който обслужва бизнеса ми, да ме информира за новите ми задължения. - 6.3%

Общо гласували: 16
Гласуването по тази анкета е приключило on: Август 31, 2018

Категории

InBalance

Следвай ни

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Google+ Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Популярни тагове