Menu
Счетоводни услуги от ИНБАЛАНС
InBalance News е проект на ИНБАЛАНС България
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете!

Делегиране на работодателска правоспособност за прекратяване на трудовово правоотношение чрез упълномощаване Избрана

Делегиране на работодателска правоспособност за прекратяване на трудовово правоотношение чрез упълномощаванеДопустимо ли е чрез упълномощаване да се делегира работодателска правоспособност за прекратяване на трудово правоотношение, извън случаите на налагане на дисциплинарни наказания по чл.192, ал.1 КТ?

До 2013 г. практиката на съдилищата е разнопосочна и няма еднозначно решение на казуса. Празнотата в закона е запълнена от Върховния касационен съд, който през 2013 г. постановява тълкувателно решение, съгласно което е допустимо делегиране на работодателска правоспособност чрез упълномощаване при прекратяване на трудови договори извън случаите на дисциплинарни наказания.

Съгласно  ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 6/2012г. от  11 януари 2013 г. се приема, че поради факта, че законодателят допуска възможност за делегация на работодателска правоспособност при налагане на служителя на дисциплинарните наказания, най-тежкото от които е  уволнението, то следва да се приеме, че не съществува законова пречка да се допусне делегиране на правото за прекратяване на трудовото правоотношение и при останалите основания, визирани в Кодекса на труда за прекратяване на трудовото правоотношение. Тълкувателното решение можете да видите ТУК>>>

В случай на делегиране на работодателска правоспособност за прекратяване на трудовото правоотношение намират съответно приложение разпоредбите на доброволното представителство съгласно  Закона за задълженията и договорите. 

Влезте, за да коментирате

Следвай ни в социалните мрежи

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Категории

InBalance

Популярни тагове