Menu
InBalance News е проект на Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС
Бизнес услуги от ново поколение ► Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете! ► Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС

Делегиране на работодателска правоспособност за прекратяване на трудовово правоотношение чрез упълномощаване Избрана

Делегиране на работодателска правоспособност за прекратяване на трудовово правоотношение чрез упълномощаванеДопустимо ли е чрез упълномощаване да се делегира работодателска правоспособност за прекратяване на трудово правоотношение, извън случаите на налагане на дисциплинарни наказания по чл.192, ал.1 КТ?

До 2013 г. практиката на съдилищата е разнопосочна и няма еднозначно решение на казуса. Празнотата в закона е запълнена от Върховния касационен съд, който през 2013 г. постановява тълкувателно решение, съгласно което е допустимо делегиране на работодателска правоспособност чрез упълномощаване при прекратяване на трудови договори извън случаите на дисциплинарни наказания.

Съгласно  ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 6/2012г. от  11 януари 2013 г. се приема, че поради факта, че законодателят допуска възможност за делегация на работодателска правоспособност при налагане на служителя на дисциплинарните наказания, най-тежкото от които е  уволнението, то следва да се приеме, че не съществува законова пречка да се допусне делегиране на правото за прекратяване на трудовото правоотношение и при останалите основания, визирани в Кодекса на труда за прекратяване на трудовото правоотношение. Тълкувателното решение можете да видите ТУК>>>

В случай на делегиране на работодателска правоспособност за прекратяване на трудовото правоотношение намират съответно приложение разпоредбите на доброволното представителство съгласно  Закона за задълженията и договорите. 

Влезте, за да коментирате

Следвай ни в социалните мрежи

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Категории

InBalance

Популярни тагове